verbindjetalenten

houvast voor vrije geesten

Mag het iets meer zijn?

| Geen reacties

mag het iets meer zijnEr circuleert een persoonlijkheidstest op internet. Eigenlijk is het een testtest, want de uitslag is telkens dezelfde, ongeacht de antwoorden die je gaf op de meerkeuzevragen. Je leest het goed: iedereen die deze test doet, krijgt precies hetzelfde stukje proza te zien. Want, zo schrijft men: Mensen die algemene, vage uitspraken over zichzelf horen of lezen, zijn geneigd om die als raak te beoordelen.

Dat effect is het Forer-effect en zou een verklaring geven voor het succes van bijvoorbeeld horoscopen.

Concreet geeft het aan wat je aan om het even wie kan vertellen zodat die persoon zich gezien voelt, de grootste gemeenschappelijke karakterschets.

Die ziet er als volgt uit:

Je wilt graag dat anderen je aardig vinden en bewonderen. Hoewel je karakter wat zwakheden vertoont, kun je die normaal gesproken goed compenseren. Je hebt een ongebruikt talent waar je niets mee doet. Je straalt discipline en zelfbeheersing uit, maar van binnen ben je nogal eens onzeker. Soms twijfel je eraan of je wel de juiste beslissing hebt genomen of juist hebt gehandeld. Je hebt afwisseling hard nodig en je houdt er niet van om beperkt te worden door regels. Je bent er trots op een onafhankelijk denker te zijn en neemt niet zomaar iets van anderen aan. Uit ervaring weet je dat het niet verstandig is om jezelf teveel bloot te geven. Je kunt extravert, vriendelijk en gezellig in de omgang zijn, maar af en toe heb je er behoefte aan om even alleen te zijn. Sommige verlangens van je zijn behoorlijk onrealistisch. Je vindt het moeilijk om vervelende dingen die in het verleden zijn gebeurd een plekje te geven.

80% tot 90% van de mensheid zou zich hierin gezien voelen.

Laten we nu even met andere woorden –lees, niet zo verbloemd-  hetzelfde zeggen en kijken of we ons nog gezien kunnen voelen.

Je hebt aandacht nodig. Je hebt een sterk karakter wat je zwakheden compenseert. Je bent getalenteerd. Je bent gedisciplineerd en hebt een goede zelfbeheersing, maar je voelt je onzeker. Je denkt goed na voor je een beslissing neemt of handelt. Je focust breed en je handelt autonoom. Je bent ijdel. Je bent een individuele denker. Jij hebt de controle. Je haalt energie uit de interactie met je omgeving, maar ook uit jezelf. Je bent een dromer. Je hebt een onverwerkt verleden.

Hoeveel mensen zouden zich nu nog gezien voelen?

Met de vage uitspraken iets concreter geschreven, zal je kritischer lezen. Allicht ben je niet zo snel geneigd om iets als raak te bestempelen wanneer het als een feit geponeerd wordt en er geen ruimte meer wordt gelaten om zelf de situatie in te vullen. Ooit is om het even welke vage uitspraak wel eens raak voor iedereen.

Ben je daarentegen echt benieuwd naar wat bij je hoort, waarvoor je hart sneller slaat en waarbij je ogen blinken – till the day you drop- en wil je je testresultaten maximaal gepersonaliseerd kennen, dan gaat er niets boven de blueprint van je individueel talenten-DNA

Wat mij betreft, mag het iets meer zijn.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.