verbindjetalenten

houvast voor vrije geesten

Practice what you preach

| 2 reacties

Het allerbelangrijkste wat ik doe met de kerntalentenmethode is waken over mijn tijdsbesteding: Waarmee vul ik mijn tijd? Hoeveel tijd geef ik aan welke activiteit?

Zoals bij veel dingen in het leven hanteer ik de 80%-regel. Dat wil zeggen dat ik 80% van mijn tijd invul met activiteiten op mijn sterke kerntalenten en dat ik elke dag 80% van mijn sterke kerntalenten uitleef. Of dat tenminste nastreef.

Dit maakt meteen ook helder dat dit lastiger wordt naarmate je meer sterke kerntalenten uit te leven hebt.

Zelf ben ik een multitalent. Dat is goed nieuws omdat ik veel tot mijn beschikking heb om mee te werken, maar tegelijkertijd is dat lastig want ik kan niet even een sterk kerntalent ‘on hold’ zetten. Alles wat sterk in me leeft, wil uitgeleefd en gevoed worden  en trekt voortdurend aan mijn jas.

Samen met mijn hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit heb ik een intens, uitdagend levenselixir te drinken.

Om een of andere bizarre reden -zo gaat dat dan in het leven- hebben mijn cliënten gelijkaardige profielen. De moeilijkheden zijn herkenbaar, voor sommigen is het zeer lastig, voor anderen is het beter te hanteren. Dit hangt niet alleen af van het aantal sterke kerntalenten, maar ook van de onderlinge combinatie ervan en van de handvatten die iemand doorheen het leven al dan niet aangereikt kreeg.

Mijn streven is om een gevoel van flow te creëren, voldoende focus te houden, zinvol werk te leveren en iets op te bouwen.

Ik onderzoek wat werkt en probeer het in mijn dag te integreren.

Ik heb al ontdekt dat ik een wisselende aandachtsboog heb: met sommige dingen kan ik uren bezig zijn, met andere drie kwartier -dan heb ik weer thee nodig. Met nog andere ben ik zo klaar en loop ik soms in de valkuil er evenveel tijd voor uit te trekken als anderen dat doen, met als gevolg dat ik me binnen de kortste keren te pletter verveel.

Mijn dagmodel ziet er momenteel als volgt uit

’s Ochtends fiets ik 20 km om te werken aan een project om mensen te activeren op de arbeidsmarkt. Dit is mijn goed-genoeg-job.

’s Middags fiets ik terug. Eén keer per week spreek ik met iemand af voor een inspirerend lunchgesprek.

’s Namiddags ben ik  creatief bezig. Dit gaat zo ver als het wil gaan: petten maken, schrijven, kleien, kokkerellen, schilderen, tuinieren, grafisch werk, … Op deze manier ben ik er ook wanneer mijn tienerzonen thuis komen en praten we bij over onze dag.

Als zelfstandige in bijberoep help ik mensen met loopbaanbegeleiding.  Hierin kan ik zelf mijn werktempo bepalen. Ik doe het zo dat ik goed op één persoon kan focussen en dat er voldoende tijd overblijft voor mijn creatieve activiteiten. Ik vul er mijn inkomen mee aan en kan dingen uitproberen: Wat werkt? Wat niet?

Voor mij zit deze manier van dagindeling al aardig in de goeie richting zit, maar ik voel dat hierin nog meer te ontdekken valt.

Hoe giet jij al je activiteiten in het onwrikbare tijdsvat?

 

2 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.